Skaalapurjekoneet tai mallipurjekoneet ovat oikeiden purjekoneiden pienoismalleja. Joskus ne ovat hyvinkin tarkkoja yksityiskohdiltaan ja joskus vain muistuttavat etäisesti jotain konetyyppiä. Skaalapurjekoneen voi rakentaa piirustuksista tai ostaa valmiin kaupasta. Asialla ei ole väliä, koska jokainen voi nauttia rakentamisesta, lennättämisestä tai molemmista. Kaikille tärkeää on skaalapurjekoneen luoma illuusio oikeasta purjekoneesta.
Lento-ominaisuuksiltaan ne muistuttavat esikuviaan.
Virtaviivaiset ja pitkäsiipiset ”kuitupulkat” ovat nopeita, tehokkaita ja nousevat heikoissakin termiikeissä. Entisaikojen ”kangaspuiden” pienoismallit liikkuvat rauhallisesti ja arvokkaasti halliten taivasta niille kuuluvalla arvokkuudella. Taitolentopurjekoneet ovat ilmojen hurjapäitä. Ne kulkevat miljoonaa ja niillä voi ajaa esikuviensa mukaisia taitolento-ohjelmia. Yhteistä niille kaikille on se, että ilmassa lentäessään niitä ei erota oikeista purjekoneista.
Taivaalle skaalapurjekoneet viedään hinaamalla toisella lennokilla. Joskus niissä on esikuviensa mukaisesti sisäänvedettävä moottori katolla. Hinauskorkeudet vaihtelevat n. 200-500 metrin välillä. Yleensä kunnon termiikit löytyvät 300 metrin yläpuolelta.
Skaalapurjekoneita on kaiken kokoisia. Pienimmät ovat alle parimetrisiä kärkiväliltään ja suurimmat Suomessa ovat n. 6-7 metrisiä ja painavat n. 30-35 kg. Nyrkkisääntönä voisi pitää, että skaalapurjekoneen kärkivälin tulisi olla vähintään n. 3,5 – 4 metriä. Se johtuu siitä, että pienet koneet ovat suhteessa usein painavampia ja kriittisempiä lennättää. Ne myös näkyvät huonommin hinatessa ja korkealla termiikeissä. Sopivan kokoisia hyviä ja edullisia sarjoja on paljon tarjolla.
Skaalapurjekoneiden lennättäminen ei ole vaikeaa, mutta hyvä peruslennätystaito tulee hankkia ensin muilla lennokeilla. Niiden hinaus on myös helpompaa kuin miltä se näyttää. Itse asiassa perässä roikkuminen on yllättävän helppoa, varsinkin jos narun toisessa päässä on kokenut hinauspilotti. Helpoimmalla pääsee alkuun, kun tulee IGG-Finland -tapahtumiin oman koneen kanssa. Sieltä löytyy opastusta, neuvoja ja hyviä hinauspilotteja. Kaikenlaiset koneet ja kaikki pilotit ovat tervetulleita tapahtumiin. Jos kaipaat neuvoja tai mielipiteitä päätösten tueksi, niin ”Yhteystiedot” sivulta löydät skaalapurjekoneiden harrastajia. Ota rohkeasti yhteyttä!
Skaalapurjekoneilla voi myös kilpailla. Siitä voi lukea lisää ”Kilpailutoiminta” sivuilta.
IGG tulee sanoista: ”Intressengemeinschaft Großsegler” eli ”Suurten Purjekoneiden Harrastajat”. Ensimmäinen IGG perustettiin Sveitsissä vuonna 1982 ja sen jälkeen niitä on perustettu Saksaan, Belgiaan, Ruotsiin ja Norjaan. Suomalainen IGG Finland perustettiin vuonna 2009. Hinaustapahtumia järjestetään noin 8 kertaa vuodessa ja hinauksia niissä kertyy yhteensä noin 1500 kappaletta. IGG Finland ei ole yhdistys vaan kaikille avoin kerho ilman jäsennyyttä tai kokouksia.
Skaalapurjekoneet on ainoa lennokkilaji, missä tarvitaan vähintään kaksi pilottia tekemään yhteinen suoritus. Se on saman aikaisesti lajin sokeri ja suola. Makeaa siinä on yhteinen suoritus ja lajiin sisäänrakennettu sosiaalisuus. Toisaalta skaalapurjekoneita ei voi harrastaa ilman kunnon hinauskoneita ja osaavia pilotteja. IGG Finlandin myötä Suomessa on nyt paljon hinauskalustoa ja -tapahtumia vähintään kuukauden välein koko lennätyskauden ajan. Kaikille löytyy niiden joukosta sopiva aika ja paikka.
Ensimmäinen hinaus ja samalla ensilento on turvallisinta tehdä jonkun IGG tapahtuman yhteydessä. Silloin paikalla ovat Suomen kokeneimmat hinauspilotit. Isolla hinauskoneella voi hinata aivan hyvin myös pieniä purjekoneita.
Skaalapurjekoneet ovat suuria. Hyvin yleinen kärkiväli on 5-6 metriä. Hinauskoneiden pitää olla vastaavasti suuria myös. Niiden kärkivälit ovat yleisesti 3-4 metriä ja moottoreiden koko 100 ccm ylöspäin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pienemmillä koneilla ei tapahtumiin voi osallistua. Kaikki koneet ovat tervetulleita, myös hinauskoneet koosta riippumatta.
Hinaustapahtumat ovat aina täysin vapaamuotoisia. Ne alkavat tyypillisesti perjantaina ja päättyvät sunnuntaina. Paikalle ilmestyy hinauskoneita ja sen jälkeen purjekoneet alkavat nousta taivaalle yksi toisensa jälkeen. Joku ajaa pitkää termiikkikeikkaa, joku tekee ensilentoa ja joku treenaa taitolentoa. Tämä juuri on IGG toiminnassa parasta: Ei aikatauluja eikä suorituspaineita. ”Kalenteri” sivuilta löyvät kaikki IGG tapahtumat. Niiden hieno tunnelma ja rento meininki pitää itse kokea paikan päällä!
Osa harrastajista haluaa maistaa myös kisajännitystä. Vuodesta 2013 lähtien Suomessa on järjestetty Skaalapurjekoneiden taitolentokisoja. Vuonna 2015 aloitellaan niiden lisäksi uudentyyppisiä ”scalekisoja”. Säännöistä ja kisoista löytyy lisää tietoa ”Kilpailutoiminta” sivuilla
Hinaustapahtumat ovat monipäiväisiä. Pitkän ja hikisen hinauspäivän jälkeen majoitutaan, grillataan ja saunotaan. Niistä yhteisistä hetkistä on muodostunut pikkuhiljaa yhtä tärkeämpi osa IGG toimintaa. Ehkä nykyään jopa se kaikkein tärkein osa. Tule mukaan nauttimaan kaikista näistä hetkistä!