lion---31

Skaalajetit ovat ehkä kaikkein näyttävimpiä skaalalennokkeja. Niiden ulkomuoto, liikehdintä, äänet ja koko olemus tekevät niistä ja niiden lentämisestä todella hienoa seurattavaa. Jettiharrastajat puhuvat itse ”skaalajeteistä” ja ”sporttijeteistä”. Tekniikaltaan ne kaikki ovat samantapaisia, mutta skaalajeteillä on tietysti se todellinen ja oikea esikuva. Teknisesti skaalajetit ovat vaativampia, koska niissä on paljon esikuvamaisia yksityiskohtia: Sisään vedettäviä telineitä, kääntyviä luukkuja ja koko turbiinitekniikka ilmanottoaukkoineen ja jäähdytyksineen pitää rakentaa rungon sisälle.


Skaalajettien
kisoissa lähes kaikki koneen on varustettu suihkumoottoreilla. Sähköpuhaltimet ovat kehittymässä ja ehkä niitäkin nähdään joskus kisoissa. Niillä saa jopa esikuvanmukaisen suihkumoottoria muistuttavan äänen aikaan. On olemassa myös polttomoottoripuhaltimia, mutta ne alkavat olla historiaa.

Skaalajeteissä on paljon teknologiaa. Pelkästään suihkumoottori säätimineen ja polttoaineen syöttöineen on monimutkainen laite. Sen lisäksi on paljon liikkuvia luukkuja, laskutelineitä, joustoja, hydrauliikkaa, pneumatiikkaa ja sähkömekaniikkaa. Rakenteet, saranoinnit, ohjainpinnat, laskutelineet jne. joutuvat koville rasituksille lennon aikana. Ne pitää tehdä riittävän lujiksi mutta samalla keveiksi.


Skaalajetit
lentävät samalla tavoin kuin esikuvansakin. Yleensä ne ovat nopeita ja tehokkaita. Niillä voi lentää täyden taitolento-ohjelman ja niiden liikehdintäkyky on samaa luokkaa kuin esikuvillakin. Skaalajettien ohjaustuntuma on yleensä tarkka ja ne lentävät vakaasti. Niiden lennättäminen ei ole mitenkään erityisen vaativaa, mutta peruslennätystaito pitää hankkia muilla lennokeilla.

Ehkä vaativin osuus skaalajetin lennättämisessä on laskeutuminen. Ne tulevat alas aivan normaaleilla lennokkinopeuksilla, mutta oikean nopeuden arviointi on haastavaa, koska normaali lentonopeus on suuri. Skaalamainen laskeutuminen tarkoittaa myös kohtauskulman kasvattamista ja vajoamisen säätelyä moottoritehon avulla.

Jettilaskeutuu

 

IMG_7191

Skaalajettiharrastus koostuu rakentamisesta ja lennättämisestä kuten kaikki muukin skaalalennokki harrastus. Suomessa varsinaista kisatoimintaa ei vielä ole, mutta täältä on ollut joukkueita useissa kansainvälisissä skaalajettikisoissa.

Yleensä skaalajetit hankitaan puolivalmiina ja rakennetaan sitten loppuun esikuvan ja siitä olevien dokumenttien mukaiseksi. Tällaisilla koneilla voi päästä parinkymmenen parhaan joukkoon kansainvälisissä kisoissa. Suomessa on myös harrastajia, jotka rakentavat koneensa itse alusta pitäen. Laji on hyvin tekninen ja kehittyy koko ajan. Pysyäkseen ajan hermoilla lajin harrastajat käyvät vierailemassa kansainvälisillä jettimessuilla. Yleensä paikkana on Saksa.


IMG_7337

Skaalajettien kansainvälisiset kisat ovat hyvin samantapaisia kuin muidenkien mallilennokkien. Tuomarit arvioivat koneet ensin ns. ”pöydällä” jolloin niitä verrataan esikuvaan ja sen dokumentteihin. Ulkomuoto ja väritys katsotaan viiden metrin päästä, mutta yksityiskohdat ja ohjaamo katsotaan läheltä. Koneen rakentamista ei arvostella, joten kisoihin voi osallistua valmiilla tai tiimin rakentamalla koneella.
Lentosuoritus koostuu erillisistä lentoliikkeistä. Gyrojen ja muiden apuneuvojen käyttö on sallittu ja jopa toivottavaa. Se on osittain myös turvallisuuskysymys. Kisatoiminnassa skaalajetit ovat ehkä näyttämässä uutta ja vapaamielisempää suuntaa muille mallilennokeille.

Skaalajettiharrastajilla ei ole varsinaisia ennalta sovittuja vuosittaisia lennätystapahtumia, vaan porukka käy spontaanisti lennättämässä yhdessä. Yleensä paikka on Jämi, koska siellä on hyvät puitteet: Pitkä asfalttikenttä ja paljon ilmatilaa ilman reunaesteitä. Jämillä on nykyään myös hyvät huolto- ja säilytystilat koneille.

Jettiharrastajat keskustelevat aktiivisesti lennokit.net:ssä ja Facebookissa omassa ryhmässään. Tältä sivustolta löydät osoitteet, jos laji kiinnostaa. Kaikki ovat tervetulleita seuraamaan toimintaa. Kokemusta ja osaamista löytyy myös paljon, jos sellaista kaipaa.