DSC_0090

Mallilennokeilla kilpaillaan aktiivisesti ympäri Suomea sekä ulkokentillä että sisällä. Moottorikoneiden kisoja on järjestetty jo n. 25 vuotta ja sisälennokkien kisojakin aika kauan. Nyt järjestetään myös skaalapurjekoneiden kisoja. Mallilennokeilla kisoihin liittyy aina lentosuorituksen lisäksi sen ulkonäön arviointi tai ainakin sen tarkastus. Mallilennokilla pitää olla aina esikuva. Kisoja järjestetään eri puolilla Suomea ja niistä voit lukea ”Kalenteri” sivuilta. Jos kisaaminen kiinnostaa, niin sieltä löytyy jokaiselle sopiva laji.

Extra300

 


IMG_7343Jokaisessa kisassa
lennetään tuomareiden edessä. Ohjelmien vaikeusaste vaihtelee helpoista yksittäisistä liikkeistä vaativiin taitolento-ohjelmiin.

Ulkonäön arvostelu ei kuulu aivan kaikkiin luokkiin, mutta kaikkien koneiden pitää olla oikeiden koneiden pienoismalleja. Joskus riittää, että sen voi tunnistaa ja joskus tutkitaan pienimmätkin yksityiskohdat. Kaikille halukkaille löytyy sopiva kilpailulaji.

 

migi-expo_5_1

 

Mallillennokit ovat oikeiden koneiden pienoismalleja. Siksi tuomarit vertaavat niitä kilpailuissa niiden esikuviin. Sitä kutsutaan myös pöytäarvosteluksi. Esikuva voi olla tietty koneyksilö tai joskus tietty konetyyppi. Arviointia varten kilpailija esittää tuomareille piirustuksia, valokuvia, väritysmalleja ja muita dokumentteja esikuvasta. Kisoista riippuen tuomarit arvioivat koneen rakennetta joko aivan läheltä tai tietyn välimatkan päästä. Edellinen tapa on tietysti se kaikkein vaativin mallilennokin rakentajan kannalta.


B0000714Mallilennokit
ovat lentäviä pienoismalleja, joten kilpailuihin kuuluu myös lentosuorituksen arviointi. Tällöin sen lentoa verrataan esikuvan lentoon. Lento-ohjelmat muodostuvat erillisistä liikkeistä, joilla on alku ja loppu. Vaikeimmissa ohjelmissa liikkeet ajetaan nauhana. Liikkeet liittyvät toisiinsa saumattomasti ja muodostavat yhtenäisen liikekuvion. Helpoissa ohjelmissa liikkeiden välistä lentoa ei arvostella, jolloin ohjelma muodostuu useista yksittäisistä ja erillisistä liikkeistä. Ohjelmat voivat olla ennalta tunnettuja tai kilpailija saa ne vasta vähän ennen suoritusta opeteltavikseen.

 

Palkitsemiset


B0000613Suomen Ilmailuliitto SIL
ja sen Mallilennokit -lajiryhmä hallinnoi kaikkien kilpailujen sääntöjä. Osa luokista on kansainvälisen ilmailujärjestön FAI (Fédération Aéronautique Internationale) sääntöjen mukaisia ja osa luokista on kansallisia muunnelmia niistä tai perustuvat täysin omiin sääntöihin. Kansallisten sääntöjen päivittäminen ja muuttaminen tapahtuu lajiryhmän toimeista ja sen jäsenten aloitteesta. FAI luokissa valitaan Suomen Mestari ja muissa luokissa Suomen Cup:in Mestari. SIL palkitsee vuosittain kaikki (kokonais) kilpailujen voittajat.