DSC_0064

Malli- tai skaalalennokit ovat oikeiden moottorilentokoneiden lentäviä pienoismalleja. Tarkoituksena on siis luoda oikeasta lentokoneesta täysin sitä muistuttava ja samaan tapaan lentävä mallikone. Lennokit voivat olla vapaasti lentäviä, siima- tai radio-ohjattavia. Nykyään harrastus keskittyy lähes täysin radio-ohjattaviin malleihin.


DSC_0089Radio-ohjattavan mallilennokin
voimalaite on yleensä sähkö- tai polttomoottori. Polttomoottorit toimivat joko metanolilla tai bensiinillä. Myös suihkukoneista on mahdollista tehdä radio-ohjattavia mallilennokkeja sisältäen oikean pienoissuihkuturbiinin. Mallilennokkien koko vaihtelee suuresti. Pienimmät ulkolennätykseen tarkoitetut mallilennokit painavat alle kilon ja ylärajaa ei käytännössä ole. Yleensä lennokit ovat 5 – 15 kiloa painavia, mittakaava aitoon koneeseen vaihtelee välillä 1:6 – 1:3 ja siipien kärkiväli noin 1,5 – 3,5 metriä.

Kuten oikeiden lentokoneiden, myös niistä rakennettavien mallilennokkien mahdollisuudet ovat käytännössä rajattomat. Voit rakentaa mallilennokin ilmailun 1900-luvun alun pioneeriaikojen kangaspäällysteisestä koneesta – tai uusimmasta suihkuhävittäjästä – tai mitä tahansa siltä väliltä. Mitään rajoitteita ei ole. Suuri ja esikuvan mukainen mallilennokki lentää realistisesti, kuulostaa aidolta lentokoneelta ja on todella näyttävä ja komea näky ilmassa. Mallilennokkiharrastus onkin ehdottomasti kaikkein näyttävin lennokkiharrastuksen laji. – Se sisältää sopivan annoksen melua ja savua – siis Rock´n´Rollia!

4Y4I399v11

Mallilennokin rakennus- tai hankintatapa on myös vapaasti valittavissa omien mahdollisuuksien mukaan. Voit ostaa mallilennokin lähes valmiina, ns. ARF (Almost-Ready-To-Fly) – sarjana. Niitä on nykyään saatavana erittäin laaja ja laadukas valikoima. Ne ovatkin paras ja helpoin tapa aloittaa harrastus – ja niillä pääset heti täysillä mukaan. Saatavana on myös perinteisempiä ja eri valmiusasteissa myytäviä rakennussarjoja. Ne voivat parhaimmillaan sisältää esivalmiiksi koottuja osia tai ehkä vain erän esityöstettyä puutavaraa. Lisäksi tarjolla on eritasoisia piirustussarjoja valmisosineen. Ja – kokemuksen kartuttua voit myös suunnitella ja rakentaa mallilennokkisi kokonaan itse ns. ”pitkästä tavarasta”.

IMG_3393

IMG_3395Mallilennokkiharrastukseen liittyvät oleellisena osana oman mallilennokin esikuvasta saatavana olevat dokumentit. Dokumentteja tarvitaan rakentamisen apuna ja kilpailutoiminnassa. Niiden avulla voit varmistaa että mallisi on mahdollisimman lähelle esikuvan mukainen. Dokumentit sisältävät usein kolmitahopiirroksen, valokuvia sekä mahdollisesti myös värityskaavioita ja värimalleja. Lentokoneista on tarjolla valtava määrä laadukasta kirjallisuutta. Esikuvaa käsittelevä kirja on hyvä keino dokumenttien hankintaan. Valokuvia voit ottaa itsekin esimerkiksi ilmailumuseoissa olevista lentokoneista. Rakentamalla mallilennokin jostakin muinaisesta jo kadonneesta koneyksilöstä tai – tyypistä teet arvokkaan ilmailuhistoriallisen kulttuuriteon palauttamalla sen taas ilmaan kaikkien ihailtavaksi.


Extra300


Kit cessnaKaupat ovat pullollaan
mallilennokkeja. Itse asiassa nykyään sieltä on vaikea ostaa muita kuin mallareita. Niihin voi etsiä sopivia dokumenttejä netistä. Niitä on siellä vaikka kuinka paljon. Ei se sen kummempaa ole ja sillä kalustolla voi aivan hyvin osallistua toimintaan. Kun nälkä kasvaa, niin sitten mennään toisin päin. Ensin etsitään esikuva, hommataan siihen dokumentit ja sitten siihen sopiva kone. Valmiita ei löydy helposti, mutta sitten rakennetaan tai muutellaan valmista.

Radio-ohjattavan mallilennokin lennätys ei eroa muista RC-lennokeista juurikaan. Kun olet hankkinut peruslennätystaidot sopivalla harjoituslennokilla, voit siirtyä mallilennokkien harrastajaksi melkeinpä saman tien. Hitaasta ylätasokoneesta tehty mallilennokki lentää hyvin ja on helppo lennätettävä. Nopea toisen maailmansodan hävittäjästä tehty mallilennokki onkin sitten paljon haastavampi lennätettävä, suihkumoottorilennokista puhumattakaan. Mutta – tässä harrasteessa onkin vain taivas rajana eikä hommaan liittyvä haaste lopu koskaan. Uskallatko ottaa haasteen vastaan? Tule tapahtumiin tutustumaan. Saat apua ja neuvoja alkuun ja pääset mukaan huippuporukkaan!

4Y4I4170

IMG_3388

Moottorilla varustettuja mallilennokkeja on Suomessa paljon. Kaikk alan kaupat ovat pullollaan erilaisia lennokkeja, joilla on joku todellinen esikuva. Vaikka niitä on paljon, niin kaikki niiden lennättäjät eivät ole automaattisesti mallilennokkien harrastajia. Mallilennokkiharrastajan tuntee siitä, että hän etsii piirustuksia, valokuvia, historiatietoja ja muita dokumentteja lennokkinsa esikuvasta. Hän pyrkii myös lennättämään konettaan esikuvan mukaisesti. Mallariharrastaja ei ole tyytyväinen lennokkiin silloin, kun se näyttää hienolta. Hän haluaa sen näyttävän oikealta ja esikuvaltaan.


Mallariharrastajia
on kaikkialla Suomessa. He lennättelevät omilla kentillään ja kaivelevat dokumenttejä netistä. Osa harrastajista haluaa kisata ja heille Suomessa on järjestetty jo noin 25 vuotta kilpailuja. Niitä pidetään eri puolilla Suomea 3-4 kertaa kauden aikana. Siellä harrastajat tapaavat toisiaan ja jakavat kokemuksiaan.

Mallilennokeissa kilpaillaan myös kansainvälisellä tasolla. Silloin tällöin niissä on mukana osanottajia Suomestakin. Mallilennokkien kisoissa on eritasoisia sarjoja, joista kaikkein vaativin on F4C luokka. Se on ainoa kilpailuluokka Suomessa, joiden säännöt ovat suoraan FAI:n kansainväliset säännöt. Kaikkiin muihin sääntöihin on tehty kansallisia poikkeuksia.

Mallilennokit oli pitkään laji, jossa harrastajat rakensivat koneensa itse. Maailma kuitenkin muuttuu ja lajin haasteeksi ovat tulleet valmiina kaupoista ostetut mallilennokit eli ARF:t. Niistä on keskusteltu paljon harrastajapiireissä ja väännetty vähän kättäkin välillä. Tänä päivänä ne on otettu mukaan mallilennokkien kilpailutoimintaan. Neljästä kilpailuluokasta kolmessa ne ovat sallittuja ja kahdessa luokassa niillä voi kistata aivan tasavertaisesti kaikkien muiden kanssa. ARF:lla voi aloittaa aivan hyvin. Kun niille etsii dokumentaatiota, niin pian jokainen huomaa että ne ovat täynnä virheitä. Usein virheet ovat sellaisia, ettei niitä edes voi korjata. Useille se tarkoittaa sitä seuraavaa askelta mallaritoiminnassa. Jos haluaa kilpailukykyisen mallilennokin, niin jotain pitää rakentaa itse.

05022010130

Mallilennokkitoiminta on pitkään ollut pelkkien kilpailujen järjestämistä. Mallilennokkiharrastus ei kuitenkaan ole kilpailulaji, vaan laji jossa voi kilpailla. Nyt haluamme löytää uusia tapoja harrastaa mallilennokkeja. Tavoitteena on luoda Suomeen tapahtumia, jotka eivät ole kilpailuja. Tavoitteena on koota mallilennokkiharrastajia yhteen lennättämään ja tutustumaan toisiinsa. Jokainen voi valmistautua jo nyt etsimällä omaan lennokkinsa esikuvan. Löytyykö sellainen, jossa on jopa samat merkinnät? Etsi netistä kolmitahopiirustukset ja tutki koneen historiaa. Vertaile koneen mittoja ja muotoja esikuvaan. Pian huomaat, että se on yllättävän kiehtovaa!

Tutustu kalenteriin ja tule mukaan tapahtumiin!