Sähkömoottorilla lentäviä RC-lennokkeja lennätetään nykyään myös sisätiloissa, lähinnä liikunta- ja urheiluhalleissa. Tämä on mahdollista koska nykyään on tarjolla erittäin pieniä ja keveitä moottoreita, akkuja ja RC-tekniikkaa. Näin on mahdollistaa rakentaa hyvin kevyt ja hitaasti lentävä RC-lennokki niin että lennätys sisällä on mahdollista.


Sisälennätys
on nykyään hyvin suosittua varsinkin talvella ulkolennätyskauden ulkopuolella, monet lennokkikerhot järjestävät sisälennätystä säännöllisesti ja Suomessa järjestetään vuosittain muutamia suurempia sisälennätystapahtumia. On myös mahdollista aloittaa lennokkiharrastus keskittyen ainoastaan pieniin ja keveisiin sisälennokkeihin. Homma on siistiä, helppoa ja edullista.


Sisälennokki
voi olla myös mallilennokki. Sisälennätykseen rakennettu mallilennokki on aina mahdollisimman kevyt, sisälennätyksessä lennokin rakenteen ei tarvitse olla kovinkaan tukeva vähäisen kuormituksen vuoksi ja mitä kevyempi lennokki on, sitä hitaammin se lentää. Ja mitä hitaammin kone lentää, sitä helpompi sitä on lennättää sisällä.


Sisämallilennokin
siipien kärkiväli on useimmiten alle metrin ja lentopaino vain 200-500 grammaa. Paino, kevyt rakenne ja mahdollisimman hitaat lento-ominaisuudet asettavat jonkin verran rajoituksia esikuvan valinnalle, mutta muuten taivas on taas vapaa. Voit siis rakentaa sisämallilennokin mielesi mukaan sopivasta esikuvasta. Tyynellä säällä sisämallilennokkia voi tietenkin lennättää myös ulkona, pienen koon ja lento-ominaisuuksien vuoksi se mahtuu lentämään mainiosti vaikkapa urheilukentällä.


THI_4074-195pMuilta osin
sisämallilennokkeihin pätevät täsmälleen samat asiat kuin isompiinkin. Voit ostaa pienen, sisällä lennätettävän mallilennokin lähes tai täysin valmiina suoraan kaupasta, voit hankkia rakennussarjan tai voit rakentaa sen kokonaan itse. Valmiita piirustuksia on hyvin saatavilla. Tarvittavat dokumentit hankitaan kuten isompiinkin mallilennokkeihin.

 

 

Maailmalla järjestetään toimintaa ja kilpailuja myös kumimoottoria voimalähteenä käyttäville mallilennokeille. Suomessakin on järjestetty takavuosina muutamia kumimoottorilennokkien mallilennokkikilpailuja. Nykyään harrastus ja toiminta on keskittynyt lähes pelkästään radio-ohjattuihin sisämallilennokkeihin, joita harrastajat lennättävät sisälennätystapahtumissa. Sisämallilennokeille järjestetään myös kilpailutoimintaa.


Sisälennokkien
harrastaminen on erittäin suosittua nykyään. Syynä on sisälennätykseen sopivien lennokkien ja tarvikkeiden tarjonnan räjähdysmäinen lisääntyminen. Sisälennätys kiinnostaa laajaa harrastajakuntaa lajin helppouden ja edullisuuden vuoksi. Paikalliset kerhot järjestävätkin kiitettävästi sisälennätystoimintaa eri puolilla Suomea ja toiminnan luomat puitteet sopivat erinomaisesti myös mallilennokkien harrastamiseen.


Jotta sisälennätyksen
yhteydessä voidaan puhua oikeasta mallilennokkiharrastuksesta, eikä vain esikuvaa etäisesti muistuttavan lennokin lennätyksestä, on taustalla aina suurempien mallilennokkien tapaan kiinnostus lennokin esikuvaa ja siitä saatavana olevia dokumentteja kohtaan. Sitten lennokin voi ostaa valmiina ja parannella sitä enemmän esikuvan mukaiseksi – tai koneen voi tietenkin rakentaa kokonaan itse.

 


Suomessa
on muutamia aktiivisia sisämallilennokkien harrastajia ja mallilennokit ovatkin olleet yhtenä teemana muutamissa vuosittain järjestettävissä sisälennätys- ja kilpailutapahtumissa. Harraste on elänyt hieman hiljaisempaa ajanjaksoa viime aikoina ja kilpailutoiminta on ollut tauolla muutaman vuoden. Varsinaisten lennätystapahtumien lisäksi myös kilpailutoimintaa on tarkoitus elvyttää lajiryhmän toimesta. Sisämallilennokkien lennätys- ja kilpailutoiminnalle on edelleen kysyntää ja siksi toiminta halutaan aktivoida uudelleen.

Sisämallilennokit ovat erinomainen tapa päästä sisälle lajiin ja sisäkoneista voi mielenkiinnon lisääntyessä siirtyä isompiin, ulkona lennätettäviin mallilennokkeihin. Muutamat harrastajat rakentavat mallilennokkeja sekä sisä- että ulkolennätykseen. Silloin lajia voi harrastaa myös lennätysten osalta täysipainoisesti ympäri vuoden.